koronawirus pandemia jedzenie

Jak Dbać O Jedzenie W Pandemii?

Podczas pandemii zarazić się koronawirusem
może praktycznie każdy.

Dlatego też zachodzi obawa, że i spożywając posiłek jesteś narażony
na to, że wirus dostanie się do Twojego organizmu i zachorujesz.

Niejako na uspokojenie Twoich obaw, podaję ogólnodostępną informację,
że nie ma dowodów, aby koronawirus na człowieka przenosi się bezpośrednio
z jedzeniem lub też żywność jest pośrednim ogniwem w tym przenoszeniu.

No dobrze.
Tylko że ten wirus pozostaje przez jakiś czas na miejscach, na powierzchniach,
do których się dostaje. A zatem jest prawdopodobne, że przy kontakcie
ust z ręką, która dotknęła produktu, na której był koronawirus,
zakażenie jest możliwe.

Dlatego też ta nowa sytuacja sprawia, że jeszcze bardziej należy dbać
o higienę osobistą oraz otoczenia, a także przygotowywać i przygotowywać
w ściśle określony sposób żywność.
Wszystko po to, aby zminimalizować ryzyko zakażenia.

Poznaj 5 ważnych zaleceń, aby zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich.

1. W pandemii utrzymuj czystość osobistą i otoczenia.

Zanim dotkniesz żywności w sklepie, zdezynfekuj ręce.
Gdy przyniesiesz ją do domu, to zanim twoje ręce będą miały
z nią kontakt, umyj je.

Myj również i odkażaj wszelkie powierzchnie oraz sprzęty,
z których korzystasz podczas przygotowywania żywności.

Tym bardziej pamiętaj o myciu rąk po skorzystaniu z toalety,
dotykaniu biurka, narzędzi…pieniędzy*.

* Częściej lub w ogóle płać kartą zbliżeniową.

2. Oddzielaj żywność surową od przetworzonej w pandemii.

Takie działanie powinno dotyczyć zarówno sposobu przechowywania,
np. w lodówce, w szafce, jak i metody przygotowywania.

Zwłaszcza jeśli przyrządzasz dania z mięsa, ryb i owoców morza.
Każde z nich umieszczaj w lodówce, w osobnym pojemniku.

Przygotowując je stosuj osobne deski do krojenia oraz inne noże,
czy przedmioty kuchenne używane do ich przyrządzenia.
Samo umycie i wytarcie tych samych nie jest skuteczne,
chyba że wyparzysz we wrzątku.

3. W pandemii gotuj dokładnie.

Przygotuj tak, aby nie było surowe lub półsurowe.
Obróbka cieplna w temperaturze minimum 70 °C jest skuteczną metodą
na pozbycie się praktycznie wszystkich chorobotwórczych drobnoustrojów.

koronawirus jedzenie gotuj dokladnie

Do produktów, którym potrzebna jest
szczególna troska o dbałość
podczas przygotowywania należą np.:
drób, jajka, mięso i owoce morza.

Ale nie tylko.
Gdy gotujesz zupę, doprowadźdo wrzenia,
a gdy podgrzewasz już gotowe danie, też spraw,
aby minimalna temperatura wynosiła 70 °C.

 

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.

I. Jedzenie po obróbce termicznej, tylko przez pewien czas,
jest bezpieczne do spożycia.
Potem stygnie i w miarę upływu czasu staje się niebezpieczne.
Maksymalnie w pomieszczeniu może znajdować się 2 godziny.

Produkt wcześniej przygotowany lub produkt łatwo psujący się,
umieść w lodówce w temperaturze do 5 °C.

II. Rozmrażając żywność, warto zrobić to w miarę bezpiecznie.
Takie kilkugodzinne, przeprowadzane w pomieszczeniu, w temperaturze
pokojowej, doprowadzanie zmrożonego produktu do „używalności”,
daje czas patogennym bakteriom na rozmnożenie się.

Choroby przez nie wywoływane osłabią Twój organizm i koronawirus
będzie miał lepsze środowisko na działanie.

Jeśli zależy Ci na czasie, to wykorzystaj mikrofalę lub kuchenkę
z funkcją rozmrażania. Gdy możesz chwilę poczekać, to umieść produkty
w lodówce, w pojemniku/naczyniu, aby roztopiona woda, czy sok
nie zalały jej i nie zabrudziły.

pandemia koronawirus dania gotowe

A jeśli chcesz zrobić z zamrożonych owoców
np. lody, to wcale nie musisz ich rozmrażać.
Bo i po co?
Za moment będą zamrożone z powrotem.

W przypadku dań gotowych, producent sam podpowiada Ci, co zrobić.
Najczęściej, po wyjęciu z zamrażalnika wrzucasz je do wrzącej wody, np. pierogi,
lub na gorący tłuszcz (frytki, warzywa).

5. Podczas pandemii używaj bezpiecznej wody i żywności.

Zapewne nieraz słyszysz, że bez obaw możesz pić wodę z kranu.
W czasie pandemii koronawirusa nie polecam takiego zachowania.
Ponieważ zarówno woda, jak i surowe produkty mogą zawierać patogenne
drobnoustroje, które zwiększają ryzyko zakażenia i zachorowania.

Bezpieczna woda – woda z butelki lub przegotowana.

Bezpieczna żywność – najlepiej świeża, którą przed spożyciem umyjesz.
A jeśli jest to półprodukt lub produkt gotowy do spożycia, to sprawdzaj,
czy jest w szczelnym opakowaniu.

Gdy samemu robisz dania, które zechcesz wykorzystać w późniejszym
terminie, to pasteryzuj je. Jednak nie przechowuj ich zbyt długo.

Nie jedz również produktów przeterminowanych.

6. Ostatnia uwaga o jedzeniu w czasie pandemii.

W postępowaniu z żywnością, w czasie pandemii, przydają się
podstawowe zalecenia.
Zachowuj właściwą higienę mycia i przygotowywania żywności.
Stosowanie tych zasad niejednokrotnie jest w stanie
uchronić Ciebie i Twoją rodzinę przed groźnym drobnoustrojami.
Innymi niż koronawirus, lecz nie mniej niebezpiecznymi, które swoją
zjadliwością przewyższają będącego sprawcą pandemii koronawirusa.

Liczba odwiedzin: 9

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share via
Przewiń do góry
Send this to a friend